Wat vliegt een jaar snel voorbij hè?
Heb jij alle (schrijf)doelen behaald die je het afgelopen jaar hebt gesteld? Zo ja, echt fantastisch! Knap gedaan, hoor! Zo niet? Dan ben je niet de enige. Ik weet dat ík mijn (schrijf)doelen niet heb behaald. En al voelt zoiets als falen (daar weet ik alles van), laat ik bij deze eens een hart onder je riem steken door te zeggen; dat is niet zo! Ik wil de raad en wijsheid die ik van de superlieve bookstagram-community heb ook graag met jullie delen hier:
Kijk naar de doelen die je wél hebt gehaald, schrijf je prestaties op (ook de kleine!) en wees trots op wat je hebt bereikt!
Verdubbel je inzet
Mijn man zegt altijd dat ik mijn doel moet verdubbelen om de meeste resultaten te kunnen behalen. Dat legt een zekere druk op je, maar hij heeft geen ongelijk. Als ik kijk wat ik allemaal bereikt heb dit jaar (o.a. mijn eerste boek uitgeven, op de longlist komen voor een schrijfwedstrijd, mijn boek in de bibliotheek zien, een groot deel van mijn manuscript voor mijn tweede boek geschreven, etc.) komt dat omdat ik grote doelen stel en daar zoveel mogelijk naartoe probeer te werken. Dat niet alles lukt is onvermijdelijk (zeker als ‘het leven’ je soms in de weg zit), maar ik geloof dat ik veel minder had bereikt als mijn doelen kleiner waren.
Sterker nog, de website waar je op zit nu, SchrijfAmbitie, was een persoonlijk doel voor mij dit jaar. En al valt er nog genoeg te doen, de website is ontzettend tof geworden en ik ben er nog veel meer leuks mee van plan!
Ik hoop dat ik komend jaar leuke schrijvers mag helpen door middel van schrijfcoaching en cursussen!
Ben jij een (aspirerend) schrijver die wel een steuntje kan gebruiken? Klik hier dan voor meer informatie over het “Schrijftraject: van idee tot publicatie” en neem gerust contact met me op!
10 Schrijfdoelen die je kunt stellen
Genoeg over mijn schrijfdoelen, laten we het eens hebben over die van jou! Als jij niet zo goed weet waar je moet beginnen of wat voor schrijfdoelen je jezelf kunt stellen om het leuk en uitdagend te houden, dan ben je op de juiste plek van het internet beland 😉 Hieronder deel ik een aantal tips en ideeën.
- Bepaal hoeveel woorden je minstens per dag of per week wil schrijven! Wees hierin realistisch. Als voorbeeld deel ik graag mijn persoonlijk schrijfdoel en ritme: minimaal 5 dagen in de week, 750 woorden schrijven. Vaak kom ik wel boven de 750 woorden uit. Maar lukt het een dag niet om te schrijven? Geen probleem. Vijf dagen in de week is prima. We hebben ook nog een leven naast het schrijven, toch? Toch? Door realistische doelen te stellen voorkom je dat je onnodige druk op jezelf legt of teleurgesteld raakt in jezelf!
- Probeer een ander genre uit. Een comfortzone heet met een reden een comfortzone. Ik voel me prettig in het schrijven sprookjesachtige fantasy. Dat heeft me er echter niet van weerhouden om eens een ander genre uit te proberen; feelgood. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd! Kun jij ook eens een ander genre proberen?
- Doe mee aan een schrijfwedstrijd. Ik geef toe, ik ben heel kritisch over waar ik mijn tijd aan besteed, dat betekent dus ook aan welke schrijfwedstrijd ik mee doe. Ik vind dat het wel mijn tijd en energie waardig moet zijn namelijk. Maar het blijft een feit dat je veel kunt leren om aan een wedstrijd mee te doen, en ook dat het goed voelt als je op een longlist of shortlist komt te staan! Het bouwt tegelijkertijd een naamsbekendheid als schrijver op. Zeker goede redenen om eens mee te doen aan een schrijfwedstrijd dus!
- Schrijf een verhaal op basis van een writing prompt, of schrijfopdracht. Het kan je (schrijvers)geest echt verruimen als je een verhaal schrijft op basis van een schrijfopdracht. Zo komen er verhalen uit je pols die je nooit voor mogelijk hebt gehouden. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van SchrijfAmbitie ontvang je een jaarlang elke week een nieuwe schrijfopdracht in je mailbox.
- Schrijf flash fiction. Flash-wattes? Flash fiction, in het Nederlands ook wel een handpalmverhaal genoemd. Hoe kun je een heel verhaal vertellen in slechts 1000 of minder woorden? Daar schuilt de uitdaging.
- Bedenk een six-word story. Wat is nog uitdagender dan flash fiction schrijven? Een verhaal in slechts zes woorden. Een bekend voorbeeld: “For sale: baby shoes. Never worn.” Probeer ook eens veel te vertellen met weinig woorden. Het is moeilijker dan je misschien denkt!
- Vind een schrijfbuddy. Schrijven is een eenzaam beroep — zeggen ze. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Leg contact met andere schrijvers en motiveer elkaar om verhalen te schrijven! Weet je niet waar je moet beginnen? Probeer eens rond te kijken op instagram of facebook groepen.
- Schrijf een novelle. Het is onwijs leuk om een heel boek te schrijven (denk +-80.000 woorden), maar het is ook een behoorlijke opgave. Daarom heb ik het hier tot nu toe gehad over flash fiction of six-word stories. Maar wil je je schrijven tot een hoger niveau tillen? Schrijf dan eens een novelle (10.000 – 40.000 woorden). Je hebt hierdoor meer de ruimte om je personages en wereld uit te werken, een ‘echt’ verhaal neer te zetten, terwijl het nog steeds een perfect haalbaar doel is.
- Houdt een inspiratieboek bij. Een inspiratieboek, wat is dat nou weer? denk je misschien. Dit kan echt letterlijk van alles zijn wat als schrijfvoer kan dienen. Ik schrijf persoonlijk al sinds mijn vijftiende dromen op (ja, letterlijke dromen) waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De nieuwe Wendy is door zo’n droom geïnspireerd. Verder ben ik gek op pinterest en de toffe plaatjes die ik daar kan vinden. Maar inspiratie vind je op de gekste plekken; tijdens je vakantie, terwijl je op een terrasje een kopje koffie of thee nuttigt, een telefoongesprek die je opvangt van een vreemde, of een nieuwsbericht… Houd je ogen en oren open en schrijf alle inspiratieprikkels op die je in je leven tegenkomt.
- Outline een verhaal. Ja, pantsers (ik weet dat jullie er met velen zijn!), dit is een uitdaging voor jullie. Ik ken alle argumenten om géén outline van je verhaal te maken, om niet van te voren je personages uit te denken of een plotstructure zoals de three act structure erbij te pakken. Ik weet dat ik vrijwel niets heb uitgedacht voor ik De nieuwe Wendy heb geschreven. Maar… achteraf was ik blij geweest als ik dat wel had gedaan. Nu ik wel verhalen outline gaat het schrijven een stuk makkelijker. Het hoeft echt niet hoofdstuk voor hoofdstuk te gaan, en er blijft genoeg ruimte over voor verrassende verhaallijnen en personages die je niet van te voren hebt uitgedacht (geloof mij), maar probeer eens een verhaal te ‘outlinen’ 🙂
Natuurlijk kun je jezelf ook grotere doelen stellen, zoals een boek schrijven, een manuscript opsturen naar een uitgever of zelf je eigen boek uitgeven. Als dat haalbaar is voor je, dan moedig ik dat alleen maar aan! Maar of je nou een ervaren auteur bent of niet, het is altijd goed en leerzaam om ook ‘kleinere’ doelen te stellen. Wat je schrijfdoel ook is, heb plezier tijdens het schrijven! Want verhalen vanuit je hoofd op papier zetten, is een van de meest magische dingen ter wereld.