Compleet schrijftraject: van idee tot publicatie!

Het begint met een droom

Mijn hoofd loopt voor zover ik me kan herinneren altijd al over van (verhaal)ideeën. Op de middelbare school kreeg ik tijdens Nederlands een aantal lessen in creatief schrijven, waarop de droom steeds duidelijker werd en ik besloot: ‘Op een dag ga ik een boek schrijven’. Ik was toen vijftien. Voor sommige schrijvers is de droom om een boek te schrijven al veel eerder ontstaan, terwijl anderen er op latere leeftijd pas achter komen hoe heerlijk het is om te schrijven. Maar hoe jong/oud je ook bent, of je nou een thriller wilt schrijven, een fantasy of een autobiografie; het begint met een droom.

Dromen zijn misschien bedrog, maar een boek schrijven niet!

Dromen zijn natuurlijk mooi en leuk, maar ik begrijp als geen ander de drang om hier méér dan alleen een mooie droom van te maken. Om daadwerkelijk het ‘ik wil een boek schrijven’ idee serieus te nemen en naar dit doel toe te werken.

Mag ik jou helpen deze droom waar te maken?

Wees slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt, en wees dapper genoeg om het te vragen.

Herkenbaar?

Schrijven is...

Oké, een boek schrijven is geen exacte wetenschap. Maar er schuilt wel een gedachte achter de percentages die je hier ziet. Vaak denken mensen dat je vooral heel veel talent nodig hebt voor het schrijven van een boek. Of ontzettend creatief moet zijn. Hoewel die eigenschappen wel meehelpen, is het geen vereiste voor het schrijven van een boek.

Een boek schrijven is vooral 100% doorzettingsvermogen. Het betekent dat je je echt op het schrijven (als een vak) wilt toeleggen en alles leren wat erover te leren valt. Het betekent dat je concrete plannen maakt zodat het boek er ook echt komt. En het betekent bovenal dat je het niet opgeeft!

En dat laatste (en meer) is precies waar ik jou bij kan helpen!

Schrijven is...

Talent
8%
Creativiteit
12%
Planning
19%
Feedback verwerken
26%
Techniek
35%
Doorzettingsvermogen
100%

Een goede basis

Laten we beginnen bij het begin; de fundamenten van het creatief schrijven. Natuurlijk kan ik je zo goed mogelijk helpen en begeleiden tijdens het schrijfproces – en dat ga ik ook doen – maar het is altijd goed om de basis onder de knie te krijgen. Daarom zit de cursus “De fundamenten van creatief schrijven” bij dit schrijftraject inbegrepen. Niets verplicht, wel sterk aanbevolen!

(Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het opzetten van de cursus, maar deze zal binnenkort online komen!)

Het schrijftraject

Inmiddels ben je waarschijnlijk wel nieuwsgierig naar wáár ik je mee kan helpen en wát dit schrijftraject precies inhoudt… Om het overzichtelijk te houden zet ik het hieronder puntsgewijs voor je neer, maar feitelijk omvat het zoveel meer!

Klaar om te investeren in jezelf?

1-op-1 coaching

Uitgebreide support via e-mail/whatsapp

Een callsessie (45-60 min.) per maand

Feedback op je schrijfwerk

Online schrijfcursus

(Het hoeven geen letterlijke post-its te zijn op een perfect witte muur, maar samen gaan we een structuur aanbrengen in je verhaal.)

Een systeem dat werkt

Samen gaan we verschillende facetten van het schrijfproces aanpakken. We duiken dieper in de stof die je in de cursus hebt geleerd, en gaan de theorie omzetten in praktijk.

Waarom moeilijk doen als het samen kan
- Loesje

Veelgestelde vragen

Wauw! Je bent helemaal tot hier gekomen. Jij wil écht dat boek graag schrijven, hè? Als laatste heb ik nog wel wat belangrijke informatie, gewoon, om het schrijftraject en alles wat ermee te maken heeft te verduidelijken. Als je hierna nog vragen hebt, mag je altijd contact met me opnemen natuurlijk!

Ja, natuurlijk! Voordat we samen een schrijftraject aangaan, zullen we altijd eerst (telefonisch of via videobellen) met elkaar kennismaken en bespreken of dit traject geschikt is voor jou(w) (verhaal).

Zeker! Ook als je nog geen schrijfkennis hebt, kan ik je helpen. We gaan alle stappen bij langs die nodig zijn om je te ontwikkelen als een schrijver. Mede om deze reden zit de cursus ‘Creatief schrijven’ bij het coaching traject in, zodat je altijd een goede basis hebt waarmee je verder komt!

Geen probleem! Zolang je wel een idee hebt (of een aantal losse ideeën) kunnen we daarmee aan de slag en samen een echt verhaal uitwerken.

Ieder boek is uniek, net zoals ieder mens uniek is. Afhankelijk van de grootte van je project, is het ene traject geschikter dan de andere. Daarom biedt SchrijfAmbitie in principe 3 mogelijkheden aan:

 • 3 maanden (geschikt voor novelles, 20.000 – 40.000 woorden)
 • 6 maanden (geschikt voor verhalen van 40.000 – 90.000 woorden)
 • 12 maanden (geschikt voor mensen die beperkt de tijd hebben, meer woorden nodig hebben voor bijv een fantasy verhaal of denken aan het schrijven van een serie. Max 180.000 woorden in totaal)

Het traject verlengen omdat je novelle bijvoorbeeld toch uitgebreid kan worden tot een volledig boek, etc, is altijd mogelijk. Alles zal gebeuren in overleg en het traject wordt aangepast aan jouw (schrijf)behoeften.

SchrijfAmbitie biedt 3 verschillende trajecten om jouw schrijfdroom waar te maken:

 • 3 maanden traject: €1500
 • 6 maanden traject: €2400
 • 12 maanden traject: €4200

Je mag het bedrag in termijnen betalen zonder extra kosten.

(Alle prijzen zijn incl. BTW, dus er komen geen extra kosten overheen.)

Wanneer jij daar klaar voor bent! Op dit moment zijn er nog genoeg plekken over en kunnen we meteen beginnen met het traject.

Alle coaching zal plaatsvinden via (video)bellen, whatsapp of e-mailcontact. Het is niet mogelijk om in persoon af te spreken.

Ik vind het belangrijk dat een samenwerking voor beide partijen als prettig wordt ervaren. In principe neem ik alle fictie verhalen in behandeling, met uitzondering van de volgende genres/onderwerpen:

 • Horror
 • Occultisme (geesten, demonen, zwarte magie, wicca)
 • Buitensporig gewelddadig / sadistisch
 • Verhalen die aanzetten tot haat/racisme/discriminatie
 • Erotiek

Dat kan! Daarom zal er altijd eerst een kennismakingsgesprek plaatsvinden om te bespreken of deze samenwerking iets voor jou is. Dat werkt natuurlijk van beide kanten. Ik vind het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen de auteur en de coach en zal dit altijd nastreven. Ook zijn er bepaalde onderwerpen of genres die ik niet in behandeling neem.

Ah, wat jammer zeg! Soms zijn er omstandigheden waarom het traject (tijdelijk) moet worden stopgezet. In dat geval kunnen we 2 dingen doen:

 • Op een later moment het traject hervatten
 • Het traject volledig stopzetten

Alleen het gedane werk (per maand) wordt in rekening gebracht. Als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een 6 maanden traject en in de vierde maand opzegt, hoef je maand 5 en 6 niet te betalen. Of je nou vooruit hebt betaald of in termijnen, in beide gevallen krijg je je geld (gedeeltelijk) terug.

Disclaimer

Een schrijftraject kan je écht van begin tot eind helpen bij het uit laten komen van jouw schrijfdroom, máár… Ik vind het wel fijn om het e.e.a. duidelijk te hebben, zodat er geen valse verwachtingen ontstaan over dit traject. Als je ergens over twijfelt, of nog vragen hebt; neem dan contact met me op!

Ik ga geen verhaal voor je bedenken. Ik ga je wél helpen jouw ideeën de juiste richting op te sturen. Ik brainstorm met je mee en doe suggesties, maar ik ga je niet vertellen wat je moet schrijven. Het blijft jouw idee. (Een verhaal verzinnen is trouwens ook het leukste gedeelte van een boek schrijven en zorgt ervoor dat je gemotiveerd en enthousiast blijft!)

Ik ga je boek niet schrijven. Ik ga je wél motiveren om je boek te schrijven en geef feedback op de hoofdstukken die je me toestuurt.

Ik geef geen garantie dat je boek wordt uitgegeven. Ik beloof je wél dat je uitgeefkansen groter zijn als je mijn raad toepast, en je aan het einde van het traject een betere schrijver bent.

Ik ben geen cheerleader. Ik ben wél een schrijfcoach. Niet dat ik je geen complimenten zal geven op werk dat daadwerkelijk goed is uitgevoerd, maar als ik verbeterpunten opmerk zal ik daar respectvol eerlijk over zijn. Dat zal soms even pijn doen – daar weet ik alles van – maar je zult me er later voor bedanken. Het hoort echt bij het schrijfproces en maakt je een betere schrijver.

Ik neem je onzekerheden niet weg. Ik kan wél helpen die onzekere stemmetjes de kop in te drukken. We hebben vaak de neiging onrealistisch kritisch naar onszelf en ons werk te kijken, wat een belemmering vormt voor het schrijfproces. Ik help je realistische doelen te stellen en net zulke realistische verwachtingen te hebben.

Ik kom niet aan je verhaal. Ik geef wél suggesties waardoor je verhaal sterker wordt. De angst dat iemand aan je verhaal zit te knoeien, waardoor het niet meer het verhaal is dat jij wilt vertellen, is begrijpelijk. Maar geloof me dat als je feedback verwerkt, je verhaal niet compleet verandert, maar juist veel sterker tot zijn recht komt. Het is net als het slijpen van een ruwe diamant. Van nature is een ruwe diamant al beeldschoon, maar als het geslepen wordt, krijgt het de mogelijkheid om pas écht te schitteren!

Dit traject bevat geen (eind)redactie. Het bevat wél kostbare begeleiding en feedback op je verhaal en schrijfstijl. Zo zal ik je zeker wijzen op veelgemaakte (stijl)fouten, spelling- en grammatica als ik die tegenkom.