Hoe verzin je namen voor je fictieve wereld?

Namen verzinnen voor je fictieve wereld (hetzij in het Fantasy genre, sci-fi of anders) kan zowel een ontzettend leuke, als een ik-smijt-mijn-laptop-uit-het-raam ervaring zijn. Gelukkig heb ik een paar tips & tricks voor je, zodat je binnen de kortste keren een lijst met originele, goed klinkende namen hebt voor jouw verhaal.

Andere taal

Als je ergens inspiratie uit kan halen voor namen, dan is het wel uit andere talen. Omdat je planeet/land/stad/volk/wezen/etc. vernoemd is naar een woord dat eigenlijk al bestaat, krijgt het meteen een diepere betekenis. Zo heet het volk dat in De nieuwe Wendy leeft de Nox, wat latijn is voor ‘nacht;donker’. En leven ze in Diyu, wat het Chinese woord is voor ‘onderwereld’.

Keyboard smash

Ik raad niemand aan te hard te rammen op zijn toetsenbord, maar… Doe het eens voor de grap. Niet overdreven lang, maar gewoon eventjes zoals dit: yhkguyo. Op zich zelf staand geen bruikbare naam, maar het geeft wel inspiratie. Zo heb ik nu terplekke de volgende namen bedacht: Yehok (wat klinkers tussen de eerste drie medeklinkers geplaatst, kun je verder mee spelen); Guyo; Kugyo; en ga zo maar door. Je eerste ingeving hoeft niet per se perfect te zijn, maar het kan je gedachten wel leiden tot die ene naam waarvan je denkt: ja, dit is het!

Combineer

Een ontzettend leuke manier van nieuwe woorden of namen verzinnen is om bestaande woorden te combineren. Kijk eens om je heen; wat zie je liggen? Ik zie onder andere… een veer, notitieboek en typemachine. Dit geeft me de volgende (beetje vage) ideeën: Tyteer (Typemachine + veer); Notichine (Notitieboek + typemachine. Je kunt dit ook doen met jongens-/meisjesnamen, bestaande plaatsnamen, woorden in een andere taal… De mogelijkheden zijn oneindig!

Nog enkele voorbeelden

Hier volgen nog wat voorbeelden. Gewoon, omdat ik het leuk vind en ook omdat ik hoop dat het je nóg meer inspiratie geeft.

  • Jeanine + Theodore = Jeadore of Theani of Heonin
  • Amsterdam + Berlijn = Amstijn of Bersterdam of Berlam
  • Hikari (licht, Japans) + Kurayami (duisternis, Japans) = Hiyami of Kuhi of Rayari