Hoe gebruik je ChatGPT (AI) als hulpmiddel tijdens het schrijven van je verhalen?
Grote kans dat je inmiddels nu wel hebt gehoord van ChatGPT of op zijn minst de opmars van AI, ook in de boekenwereld. Laat me één ding duidelijk maken voor ik verder ga: nee, dit is geen artikel die promoot om hele boeken en verhalen door ChatGPT te laten schrijven. (Dit kan ik om meerdere redenen ook niet aanraden, maar dat is genoeg stof voor een ander artikel.) In dit blogartikel wil ik je wél laten zien hoe AI een leuk nieuw hulpmiddel voor schrijvers kan zijn.
Hoe dan? Laten we dit samen eens doornemen.
1. Inspiratie Opdoen en Brainstormen
Loopt je hoofd over van ideeën voor verhalen? Fantastisch! Maar soms kan het gebeuren dat je het even niet meer weet. ChatGPT kan dan een hulp zijn als inspiratiebron en brainstormpartner. Of je nu vastzit aan een bepaalde verhaallijn of op zoek bent naar frisse ideeën, ChatGPT kan je helpen door vragen te beantwoorden, suggesties te geven en zelfs nieuwe plotpunten (of twists) voor te stellen.
Hoe?
Stel dat je een fantasy verhaal schrijft en je eigen bedachte wereld wilt uitbreiden. Dan zijn dit enkele goede vragen (of prompts) die je aan ChatGPT kunt stellen:
- Verzin 5 nieuwe bloemensoorten die magische krachten of uitwerkingen kunnen hebben
- Geef me 10 fantasienamen voor een dorp die bekendstaat om zijn genezende bron
- Wat voor voorwerpen kan ik gebruiken waar een vloek op rust? En wat voor vloek?
2. Grammatica- en Spellingcheck
Om een goed boek neer te zetten, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk spelling- en grammaticafouten in staan. ChatGPT kan je hierbij helpen door je tekst te controleren op veelvoorkomende fouten. Het is natuurlijk geen vervanging voor een echte redacteur, maar net zoals programma’s als Word al veel fouten eruit kan filteren, kan ChatGPT een aanvullende hulp zijn. Het is zeker een aanrader je tekst te laten controlen voor je je manuscript naar een uitgever opstuurt.
Hoe?
Je kunt bijvoorbeeld een deel van je tekst invoeren en ChatGPT vragen om deze te controleren op grammatica en spelling. Het zal niet alleen fouten markeren, maar kan ook suggesties doen voor verbeteringen, zoals het aanpassen van zinsstructuren voor een betere leesbaarheid. In mijn ervaring kun je (op dit moment) met name stukken tekst van maximaal 1500 woorden opsturen.
3. Stijl- en Toonadvies
Naast het corrigeren van fouten, kan ChatGPT ook advies geven over de stijl en toon van je schrijven. Dit is vooral nuttig als je een consistente stem wilt behouden door je hele boek heen of als je probeert een specifieke sfeer te creëren.
Hoe?
Stel dat je een thriller schrijft en je wilt een gespannen, zenuwslopende sfeer neerzetten. Je kunt een paar alinea’s van je werk aan ChatGPT laten zien en vragen of de toon overeenkomt met wat je probeert te bereiken. ChatGPT kan dan suggesties doen voor het aanscherpen van je taalgebruik en het verhogen van de spanning in je tekst.
4. Karakterontwikkeling
Een verhaal kan niet zonder goed uitgedachte personages. ChatGPT kan je helpen bij het uitwerken van personage achtergronden, motivaties en relaties. Door vragen te stellen over je personages, kan ChatGPT je helpen om hun persoonlijkheden en gedragingen verder te ontwikkelen.
Hoe?
Naast de standaarddingen die je voor een personage bedenkt, zoals naam en uiterlijk, zou je ChatGPT de volgende vragen kunnen stellen om je personage zo realistisch mogelijk neer te zetten:
- Hoe zou mijn personage met deze achtergrond [eigen invulling] reageren op deze situatie [eigen invulling]?
- Verzin enkele bijzondere hobby’s die mijn personage zou kunnen hebben.
- Wat zijn allergieën die niet veel voorkomen?
5. Structuur en Plotontwikkeling
Als je je een beetje hebt verdiept in plotstructuren of dit juist verder wilt ontwikkelen, kan ChatGPT je helpen om je plot te verbeteren door je te helpen bij het plannen van belangrijke verhaallijnen, plotwendingen en conflicten.
Hoe?
Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het bedenken van een spannend middenstuk voor je verhaal, kun je ChatGPT om ideeën vragen. Het kan je helpen om nieuwe verhaallijnen te bedenken of bestaande verhaallijnen verder uit te werken.
Tip: In de cursus ** wordt een onderdeel gewijd aan de Drie Akten structuur die veel gebruikt wordt in verhalen.
Conclusie
Het schrijven van een boek is niet altijd makkelijk, maar op de momenten dat je vastloopt, kan ChatGPT een waardevolle hulp zijn tijdens het schrijfproces. Het zal niet je boek voor je schrijven – en dit zou je ook niet moeten willen, want schrijven is veel te leuk! – maar als je een goede sparringspartner mist, is ChatGPT maar een paar klikken van je verwijderd.