chess, board game, strategy-1080533.jpg

5 uitdagingen tijdens het schrijven (en 5 tips om deze te overwinnen!)

Het schrijven van een verhaal kan zowel opwindend als ontmoedigend zijn. Terwijl je de wereld van je verbeelding verkent en je personages tot leven brengt, kom je ook obstakels tegen die je creativiteit kunnen belemmeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen bij het schrijven van je verhaal, samen met tips om ze te overwinnen.

1. De Innerlijke Criticus

Een van de grootste obstakels bij het schrijven van een eerste versie is de innerlijke criticus die fluistert dat je werk niet goed genoeg is. Het is belangrijk om die stem te negeren en gewoon te blijven schrijven. Herinner jezelf eraan dat je eerste versie niet perfect hoeft te zijn; het doel is om de basis van je verhaal neer te zetten.

Tip: Schakel je innerlijke criticus uit door te schrijven zonder te stoppen om je werk te herzien. Een timer van 5, 10 of 20 minuten kan hierbij helpen. Geef jezelf toestemming om slecht te schrijven en vertrouw erop dat je het later kunt verbeteren tijdens het revisieproces.

via GIPHY

2. Schrijversblok

Schrijversblok kan toeslaan op de meest onverwachte momenten en je creatieve stroom abrupt stoppen. Het kan frustrerend zijn om vast te zitten zonder te weten hoe je verder moet gaan met je verhaal.

Tip: Probeer een verandering van omgeving om je creativiteit te stimuleren. Ga naar buiten voor een wandeling, luister naar inspirerende muziek of doe een snelle schrijfoefening om je creativiteit weer op gang te brengen. Als dat allemaal niet helpt, kun je proberen een andere scène van je verhaal te schrijven of je verhaal verder te plotten, zoals je in punt 3 kunt lezen.

3. Gebrek aan Structuur

Soms kan het moeilijk zijn om je verhaal te structureren, vooral als je niet zeker weet waar je verhaal naartoe gaat. Dit kan leiden tot verwarring en een gebrek aan richting tijdens het schrijven.

Tip: Maak een ruwe schets van je verhaal voordat je begint met schrijven. Dit kan zo gedetailleerd zijn als je wilt, maar het helpt je wel om een algemeen idee te hebben van de plot, de personages en de belangrijkste gebeurtenissen.

4. Afleidingen en uitstelgedrag

Het is gemakkelijk om afgeleid te worden door sociale media, e-mails of huishoudelijke taken, waardoor je kostbare schrijftijd verloren gaat.

Tip: Stel een schrijfschema op en behandel het als een afspraak met jezelf. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, sluit alle onnodige tabbladen en creëer een rustige, opgeruimde ruimte waarin je je kunt concentreren op je schrijven.

5. Angst voor het Onbekende

Het kan eng zijn om een nieuw verhaal te beginnen, vooral als je niet zeker weet of het zal slagen. Deze angst kan je verlammen en je ervan weerhouden om überhaupt te beginnen.

Tip: Omarm het onbekende en zie het als een avontuur. Laat jezelf toe om fouten te maken en te groeien als schrijver. Onthoud dat het schrijfproces een reis is en dat elke stap, zelfs als het moeilijk is, je dichter bij je doel brengt.

Schrijven is soms een uitdaging, maar door de innerlijke criticus te negeren, schrijversblok te overwinnen, structuur aan te brengen, afleidingen te vermijden en de angst voor het onbekende te overwinnen, kun je de eerste versie van je verhaal met plezier afronden. Blijf trouw aan jezelf en aan je verhaal, en vergeet niet om te genieten van het proces van creatief schrijven!